Uncategorized

De Bubble Buddy: vol duurzame voordelen

De Bubble Buddy: vol duurzame voordelen

De plastic soep – wat kunne we er mee?

Begin 2009 vroeg een docent op de kunstacademie mij waar ik mij nou echt zorgen om maakte. Ik moest er even over nadenken maar toen ik nachts wakker lag wist ik het antwoord wel. Ik had een paar weken daarvoor een artikel in de krant gelezen over plastic soup in de stille ocean en zag vanaf dat moment in elke plastic verpakking de duivel die ons allen mee zou sleuren de verdoemenis in. Gezellig boodschappen doen zat er niet meer in en een vuilniszak buiten zetten was nog nooit zo zwaar. Vol schaamte en afkeer knoopte ik de wekelijkse zak vol plastic verpakkingen dicht.

Het plastic zou vanaf het land in meren en rivieren waaien, waarna het uiteindelijk de zee in stroomt. Ik ging langs de Maas kijken. En inderdaad, daar lag het bewijs, al zo’n 30 jaar te wachten om z’n gebrek aan vergankelijkheid aan mij te tonen. Ik vond speelgoed, gebruiksvoorwerpen en vooral flessen van shampoo, afwasmiddel, slakkenverdelger en motorolie. Die flessen dreven ooit in de rivier en werden met hoog water de uiterwaarden in gedreven waar sommige als sinds de jaren zestig lagen te niksen.

Plastic flessen als kunst

Deze vondsten leidde tot ‘the Bottle Vase Project’, ik kopieerde de flessen in porselein precies zoals ik ze gevonden had. Dat was zonder dop en zonder etiket, vaal van de zon in zachte tinten. In vormen die we ons vaag herinneren uit een ver verleden, of in mijn geval alleen gevoelsmatig want veel flessen waren ouder dan ik zelf.

Het project werd een succes, veel mensen keken er naar en lazen voor het eerst over de plastic soup. Alleen werd daar de plastic soup daar niet kleiner van. Thuis probeerde ik met man en macht die plastic flessen te vermijden, als er een tijdperk voor de plastic schoonmaakmiddelfles was, dan ook een tijdperk erna. Grappig genoeg vond ik juist in een oud product een oplossing voor nu; het blok zeep. Zoveel efficiënter; want geconcentreerd, zonder water en zonder plastic fles. Alleen had ik persoonlijk niet de beste herinneringen aan blokken zeep, ik dacht aan de gescheurde zeep bij mij oma op het aanrecht, waarbij vuil de scheurtjes had opgevuld in een soort patroon. Dus ging ik op zoek naar moderne zepen, biologisch en van goede kwaliteit. Die bleken er volop te zijn en het was een genot ze te gebruiken. Helaas hadden ze wel een gebruiksaanwijzing; altijd droog bewaren en doseren was een beetje een gok.

Het begin van ons Bubble Buddy bakje

Toen GoodtoGive mij in 2016 vroeg eens na te denken over een zeepbakje was ik direct enthousiast, dit paste perfect binnen mijn straatje. Ik ontwierp Bubble Buddy zo dat je met zoveel mogelijk gemak kunt overstappen van een fles op een blok, makkelijk doseerbaar met de rasp die er bij zit en waarmee je wat zeep raspt om tot een multifunctionele sop op te lossen. 

 

Gelukkig was Jacqui van GoodtoGive ook direct enthousiast over het plan, dat op z’n zachts gezegd ook wel uitdagend was. Het recyclen van plastic staat nog in de kinderschoenen en een productielijn opzetten kostte twee jaar. Na een oproepje op de radio ontvingen we de eerste plastic flessen voor recycling in Blue City, maar toen dat inzamelpunt na een maand verdween gingen de Rotterdammers door. Ze zetten het plastic voor mijn deur in grote tassen, gaven het af bij mijn moeder in de winkel en ik kon geen verjaardag meer met de fiets bezoeken want ik kon altijd op een grote lading flessen van vrienden en familie rekenen. 

In 2018 was het eindelijk zover, we lanceerden Bubble Buddy. Ik vermoedde dat hij vooral de interesse zou wekken van een groepje geiten wollen sokken, mensen die al lang een oplossing zochten voor de plakkerige zeepblokken op hun aanrecht. Maar er gebeurde iets nog veel mooiers; conceptstores en trendy winkels kochten Bubble Buddy in voor een publiek dat tot nu toe nog flessen zeep gebruikte en wisten hen te overtuigen eens een blok zeep te proberen. Sindsdien krijgen we dagelijks leuke reacties van mensen die de stap met plezier gemaakt hebben en nooit meer terug willen.

Geef een antwoord