Uncategorized

5 manieren om met corona-afval om te gaan

5 manieren om met corona afval om te gaan

Hoe ga jij om met Corona afval?

Afgelopen jaar heeft de wereld een kleine schoonmaak gehad door minder te reizen waardoor er aanzienlijk minder uitstoot van vervuilende stoffen was. Over heel de wereld verminderde smog, werd het water weer blauwer en trokken vogels en dieren weer terug naar plekken waar ze lang niet meer gezien waren.

Maar naast dit positieve nieuws is er wel helaas een toename in afval gekomen. Wegwerp mondkapjes, handschoenen en plastic handalcohol flesjes worden gevonden in de oceaan, op straat en in rioleringen. De leeftijdsspan van zo een kapje is wel 450 jaar en dus zullen generaties lang nog last hebben van de crisis die wij hebben meegemaakt.

Lees verder om te zien wat jij eraan kunt doen om deze vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan.

Herbruikbare mondkapjes

Een herbruikbaar mondkapje is de beste oplossing van allemaal. Nog beter? Een mondkapje gemaakt van gerecycled stof. Er zijn veel leuke mondkapjes die je kunt kopen met leuke printjes of zelfs van een bekend merk. Check voor mondkapjes met super mooie Afrikaanse printen Nic&Mic. 10% van de opbrengst gaat rechtstreeks naar de strijd tegen het Coronavirus in de armste delen van Zuid-Afrika.

Maak je eigen mondkapje

Maak je eigen mondkapje van een oud stuk kleding dat je niet meer draagt! Ook een leuk middagje knutselen voor als je je verveelt.  Zie hier een makkelijk filmpje met instructies om je eigen mondkapje te maken. Ben je zelf niet zo handig? Neem dan een kijkje bij Vermaak. Zij maken van een oud kleding stuk een nieuw kleding stuk en de restjes gebruiken ze om een bijpassend mondkapje te maken. Instagram: @ver.maak.

Wegwerp mondkapje doe je bij het grofvuil

Helaas kun je je wegwerp mondkapje niet recyclen ook al is het deels van papier of plastic. Deze moeten bij het restafval gedumpt worden. Dat betekent dus dat je deze echt maar een keer kunt gebruiken en dat is ongelooflijk zonde en niet erg duurzaam. Maar in sommige gevallen kom je er niet onder uit zoals bijvoorbeeld als ziekenhuis medewerker. Zorg er dan voor dat het wel op de juiste manier weggegooid wordt zodat het niet in de natuur terecht komt!

Zeepblokken in plaats van vloeibare zeep

Je handen wassen in natuurlijk erg belangrijk in deze tijd.  Maar wist je dat vloeibare zeep in flesjes en niet duurzaam is maar ook minder hygiënisch dan een zeepblokje in een uitlek mandje? Er blijven veel bacteriën hangen op het pomp tuitje waarbij een zeepblok de bacteriën eraf glijden en in het bakje blijven liggen. Ook is een zeepfles gemaakt van plastic wat we natuurlijk willen vermijden. Een oplossing is de Bubble Buddy: het zeepbakje is gemaakt van gerecycled plastic van oude schoonmaak flessen.

Recycle wat je kunt recyclen

In sommige steden, zoals Rotterdam, scheiden ze plastic van het restafval nadat het is opgehaald. Maar op veel plekken wordt dit nog niet gedaan en is het heel belangrijk dat plastic wordt gescheiden. Zo moeten plastic hand gel flesjes bij het plastic afval en niet in de normale prullenbak. Helaas kunnen wegwerp mondkapjes en rubberen handschoenen niet gerecycled worden, dus gebruik deze zo min mogelijk en gooi ze weg bij het restafval. Meer weten over hoe je je afval moet scheiden? Hier een lijstje met hoe je het beste je afval kunt scheiden.

Geef een antwoord