6 duurzame feestdagen tips

De feestdagen zijn heerlijke en gezellige dagen om met je familie en vrienden door te brengen. Maar het wordt ook heel veel afval gecreëerd rondom deze dagen! Veel inpakpapier wat maar een keer wordt gebruikt, etensrestjes die worden weggegooid naar het kerstdiner en bomen die voor maar een paar weken worden omgekapt. Hier wat leuke tips om deze feestdagen duurzamer te vieren!

1. Begin op tijd

Hoe vroeger je begint met het voorbereiden van de feestdagen, hoe beter! Je kunt zelfs al in de zomer leuke cadeaus kopen zodat je zeker weet dat je iets koopt waar de persoon iets aan heeft. Vaak kan het zijn dat we last-minute nog snel wat moeten kopen omdat we het, per ongeluk natuurlijk, zijn vergeten te doen. Als je dan geen duidelijk verlanglijstje hebt, koop je al gauw een prul dingetje in plaats van een mooi duurzaam cadeau. Dus  je kunt maar niet vroeg genoeg beginnen.

2. Adopteer een kerstboom

Er worden elk jaar miljoenen bomen omgehakt om maar een paar weken in de huiskamer staan. Best wel zonde! Je kunt ze natuurlijk gebruiken als haard hout wanneer je er mee klaar bent, maar je kunt er ook een adopteren! Je “koopt” dan een boom bij een afhaal punt en betaald daar iets meer voor als borg. Vervolgens kun je genieten van een heerlijk ruikende mooie kerstboom, met kluit, die je die weken ook verzorgd en water geeft. Wanneer je er klaar mee bent breng je de boom weer terug naar het afhaal punt en wordt deze weer terug geplant in het bos! Het jaar daarop kun je dezelfde boom weer ophalen! Neem een kijkje op www.adopteereenkerstboom.nl om te zien waar het dichtstbijzijnde afhaal punt is.

3. Inpakken als een pro

Al dat papier wat nieuw wordt gekocht en weer in de prullenbak beland! Ga dit jaar voor oud papier, kranten, herbruikbare tasjes, oude kleren of oud inpak papier. Ook kun je je cadeautje met een mooie strik eromheen geven. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de inhoud en niet om de verpakking!

4. Versier bewust

Papieren slingers en decoratie die na de kerst weggegooid kunnen worden heb je niet meer nodig. Ga voor mooie duurzame decoratie stukken en lichtjes die wat langer mee gaan. In plaats van goedkope lichtjes die elk jaar kapot gaan neem je iets duurdere die veel langer mee kunnen. Ook kun je lekker gaan knutselen, verven en knippen om je eigen kerstballen en decoratie te maken voor in je boom. Daar wordt jij blij van en de natuur ook!

5. Meer groente, minder vlees

Veel mensen zijn al aan het overstappen, maar volledig vegetarisch vinden velen nog lastig. Is niet erg, iedereen doet het op zijn eigen manier. Als we maar bewuster gaan eten, dat is het belangrijkst. Kies dit jaar dan voor wat minder kilo’s vlees maar meer kwaliteit. Of ga voor een heerlijk feestmaal zonder vlees. Inspiratie nodig? Hier 10 heerlijke vegetarische kerst recepten van Elle.nl.

6. Ga voor duurzame cadeautjes

Met een duurzaam cadeautje van Good To Give maak je niet alleen je vrienden of familie leden blij, maar ook mensen in landen waar ze het nog net iets meer nodig hebben dan ons. Zo steun je families in Indonesie met onze Lombok Geurkaars of vrouwen en hun gezinnen in Bangladesh met onze Wastebag.  Zo maken we het voor iedereen over de wereld een speciaal jaar van.

 

Wij wensen jullie heerlijke feestdagen en een mooi en gezond nieuwjaar, laat 2021 maar komen!

Dit vind je vast ook leuk!

Blijf op de hoogte & maak impact op jouw manier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting